Tuesday, 31 October 2017

Filety wieprzowe w sosie śliwkowym

Świetne danie z kuchni chińskiej, doskonałe na wspólne, piątkowe wieczory z przyjaciółmi, nie zajmujące wiele czasu w przygotowaniu wiec możesz śmiało rozkoszować się winem i pogawędką. Polubią je także dzieci ze względu na swój słodkawy smak...



SKŁADNIKI:


2 łyżki oleju słonecznikowego


500g filetu wieprzowego (pokrój na ok 12 plastrów)

180g sosu hoisin (śliwkowego)

4 anyżowe gwiazdki

pół czerwonego chilli, posiekanego (w wersji pikantniejszej zostawiamy nasiona)

40g świeżego imbiru, obrany i posiekany

1 łyżka oleju sezamowego

6 łodyżek dymki pociętej skośnie

250 g kapusty chińskiej (pak choi) liście osobno

2 łyżki sosu sojowego light

500g ryżu brązowego ugotowanego na sypko


PRZYGOTOWANIE:


Rozgrzej olej na patelni i usmaż partiami filety z obu stron na złoty kolor. Dodaj sos, gwiazdki anyżu, chilli i 2/3 imbiru. Wszystko razem duś aż wołowina zmięknie a sos będzie bulgotał. W międzyczasie rozgrzej olej sezamowy w woku i podsmaż na nim dymkę i pak choi oraz pozostały imbir ok 2 min aż zmiękną. Dodaj sos sojowy i mieszaj przez ok 30 sek. Filety ułóż na ryżu, polej sosem i podawaj z warzywami z woka.



SMACZNEGO!!!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger