Świetne danie z kuchni chińskiej, doskonałe na wspólne, piątkowe wieczory z przyjaciółmi, nie zajmujące wiele czasu w przygotowaniu wiec możesz śmiało rozkoszować się winem i pogawędką. Polubią je także dzieci ze względu na swój słodkawy smak...
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju słonecznikowego
500g filetu wieprzowego (pokrój na ok 12 plastrów)
180g sosu hoisin (śliwkowego)
4 anyżowe gwiazdki
pół czerwonego chilli, posiekanego (w wersji pikantniejszej zostawiamy nasiona)
40g świeżego imbiru, obrany i posiekany
1 łyżka oleju sezamowego
6 łodyżek dymki pociętej skośnie
250 g kapusty chińskiej (pak choi) liście osobno
2 łyżki sosu sojowego light
500g ryżu brązowego ugotowanego na sypko
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej olej na patelni i usmaż partiami filety z obu stron na złoty kolor. Dodaj sos, gwiazdki anyżu, chilli i 2/3 imbiru. Wszystko razem duś aż wołowina zmięknie a sos będzie bulgotał. W międzyczasie rozgrzej olej sezamowy w woku i podsmaż na nim dymkę i pak choi oraz pozostały imbir ok 2 min aż zmiękną. Dodaj sos sojowy i mieszaj przez ok 30 sek. Filety ułóż na ryżu, polej sosem i podawaj z warzywami z woka.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment