Małże św. Jakuba lub inaczej przegrzebki to jedno z moich ulubionych owoców morza. Możemy podawać je na wiele sposobów. Bardzo smaczne są przysmażone na patelni, grillowane lub panierowane w jajku i bułce tartej. Smażymy je bardzo krótko, żeby pozostały soczyste. A dziś wersja trochę bardziej wykwintniejsza, która pięknie zaprezentuje się nam na stole. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej cioci mieszkającej we Francji.
10 dużych przegrzebków (w tym min 5 muszli)
50 ml wytrawnego białego wina
25g + łyżka masła
ok 2 łyżki bułki tartej
ok 100g tartego parmezanu i sera Gruyere
3 łyżki mąki
mleko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Zacznij od przyrządzenia sosu bechamelowego. 25g masła rozpuść w rondelku dodaj mąkę i chwilę podsmaż (jak na zasmażkę) uważając by mąka się nie przypaliła. Dodaj mleko i mieszaj rózgą aż sos zgęstnieje, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser Gruyere (sos musi być bardzo gęsty). W osobnym rondlu rozpuść pozostałą ilość masła i podsmaż na nim przegrzebki z obu stron nie dłużej niż 2 min. dodaj wino, tymianek i gotuj przez 3 min. Wyjmij małże i przełóż do umytych muszli św. Jakuba. Przecedzony sos winny dolej do bechamelu i wymieszaj. Rozłóż go równomiernie na muszlach. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem i posyp każdą z muszli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 st C i zapiekaj 10 min.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment