Ryby bez wątpienia można zaliczyć do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Są zdrowe, niskokaloryczne (poza paroma odmianami), pięknie się prezentują na talerzu i smakują wyśmienicie. Są źródłem łatwo przyswajalnego pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych i niezbędnych mikro- i makroelementów. Można przyrządzić z nich prawie wszystko, a ich delikatne mięso jest łatwiej trawione w porównaniu do mięsa odzwierzęcego (nawet drobiowego). Warto wiec by dania rybne gościły w naszym jadłospisie min. raz w tygodniu.
Okoń morski lub strzępiel (ang. sea bass) to moja ulubiona ryba. Poniżej podaje przepis na przygotowanie filetów z okonia w prosty i zdrowy sposób.
SKŁADNIKI:
4 filety z okonia morskiego ze skóra
4 liście laurowe
sól morska, pieprz do smaku
cytryna
natka pietruszki
2 łyżeczki masła (schłodzone)
koperek
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Obsyp koperkiem (może być suszony). Blachę na której będą się piekły filety skrop oliwa z oliwek i ułóż na niej 2 filety skórą do dołu i obsyp każdy filet posiekaną pietruszką oraz połóż na nich kawałki masła i przekrojony na pół plasterek cytryny. Przykryj drugim filetem (skórą do góry) i udekoruj liściem laurowym i plasterkiem cytryny. Całość zawiń w folie aluminiową i piecz przez około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po tym czasie zdejmij folię i podpiecz jeszcze chwile by skórka się zarumieniła. Rybę możesz podać z kaszą lub ryżem oraz z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze.
No comments:
Post a Comment