Czyli zdrowsza wersja niedzielnego obiadu. Szybko i zdrowo. Co możesz z nią podać zostawiam twojej wyobraźni.
SKŁADNIKI:
4 piersi z kurczaka bez skóry
2 łyżki biberli salca (koncentrat ze słodkiej papryki jeśli nie dostaniesz w sklepie możesz zastąpić koncentratem pomidorowym)
3 ząbki czosnku
suszone zioła (tymianek, koperek, oregano, majeranek)
sól i pieprz
łyżka oliwy z oliwek
2 cebule pokrojone na 8 części
3 średniej wielkości marchewki pokrojone na ok. 3 cm
6 pieczarek pokrojonych w ćwiartki (obierz je, nie myj żeby nie wchłonęły wody)
2 garście szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Dodaj salcę, oliwę z oliwek i wszystkie warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia i odstaw do lodówki na min 30 min. Po tym czasie wyjmij piersi z marynaty i usmaż na patelni do grillowania a warzywa podlej wodą, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Gdy piersi będą prawie usmażone z obu stron dołóż je do warzyw, dodaj jeszcze trochę wody gdyby wyparowała i piecz jakieś 10, 15 min. I gotowe.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment