Sunday, 8 October 2017

Grillowana pierś z kurczaka

Czyli zdrowsza wersja niedzielnego obiadu. Szybko i zdrowo. Co możesz z nią podać zostawiam twojej wyobraźni. 





SKŁADNIKI:

4 piersi z kurczaka bez skóry

2 łyżki biberli salca (koncentrat ze słodkiej papryki jeśli nie dostaniesz w sklepie możesz zastąpić koncentratem pomidorowym)

3 ząbki czosnku

suszone zioła (tymianek, koperek, oregano, majeranek)

sól i pieprz

łyżka oliwy z oliwek

2 cebule pokrojone na 8 części

3 średniej wielkości marchewki pokrojone na ok. 3 cm 

6 pieczarek pokrojonych w ćwiartki (obierz je, nie myj żeby nie wchłonęły wody)

2 garście szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Dodaj salcę, oliwę z oliwek i wszystkie warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia i odstaw do lodówki na min 30 min. Po tym czasie wyjmij piersi z marynaty i usmaż na patelni do grillowania a warzywa podlej wodą, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Gdy piersi będą prawie usmażone z obu stron dołóż je do warzyw, dodaj jeszcze trochę wody gdyby wyparowała i piecz jakieś 10, 15 min. I gotowe.


SMACZNEGO!!!




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger