Uwielbiam owoce morza, KAŻDE bez wyjątku!!!! Kalmary są jednak moim ulubionym daniem. Proste w przyrządzeniu i smaczne. Pięknie się prezentują. Można je podawać jako przystawkę lub z Fritto Misto (włoskie danie ze smażonych ryb). Palce lizać!!!
ok 500g kałamarnicy w całości
mąka do panierowania
olej do smażenia
SOS CZOSNKOWY:
3/4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kałamarnice opłucz, oddziel płaszcz od głowy (część z mackami). Jeśli nie kupiłaś już obrobionej kałamarnicy należy nożem naciąć ją wzdłuż płaszcza i delikatnie zdjąć skórę. Możesz zostawić płetwy również są jadalne. Włóż palce do środka płaszcza i oderwij palcami wnętrzności. Wszystko wyjmij ze środka razem z twardą płytką. Opłucz i pokrój w 1cm krążki. Macki odetnij tuż poniżej oczu, wywróć na lewą stronę i wyjmij taka mała kuleczkę (w głowie znajduje się atrament który możesz użyć do barwienia potraw np. makaronu). Opłucz. Krążki i macki osusz ręcznikiem i obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym oleju przez ok 3 min aż mąka się zarumieni. Uważaj by nie smażyć za długo bo będziesz jadła dętkę od roweru nie kalmary :-). Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Sos: Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment