Postanowiłam niedawno odstawić wszystkie produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (wskaźnik który pokazuje nam wysokość cukru we krwi) i pokochałam kasze. Również Ciebie chciałabym zarazić tą miłością. Jest ich tyle rodzajów... Są zdrowe, smaczne i łatwe w przyrządzeniu. Śmiało mogą służyć jako zamiennik w wielu potrawach.
W Polsce już od dawna uprawiamy różne rodzaje kasz, lecz dopiero teraz kasza wraca do łask. W internecie pojawiła sie swoista moda na dania z kaszą. Diety celebrytek i strony blogerek aż huczą od przepisów z jej udziałem. Także postanowiłam przybliżyć Ci ten temat.....
(ang. buckwheat)
Najbardziej znana kasza w Polsce a jednak nie zalicza sie do zbóż. Ziarna są owocem rośliny uprawnej przywiezionej z Chin. Zawiera przede wszystkim dużą ilość białka i przeciwutleniaczy a także świetnie pomaga w regulowaniu poziomu insuliny, więc jest idealna dla cukrzyków. Wyróżniamy jej 2 typy: prażona (intensywniejszy smak) i biała (nieprażona i delikatniejsza w smaku zawiera też więcej wartości odżywczych). Kasza gryczana jest świetnym zamiennikiem ziemniaków a także super dodatkiem do grzybów (sosy, wywary) i dziczyzny. Jak ją gotować? Wrzuć do lekko osolonego wrzątku kaszę w proporcjach 1:2 i gotuj aż zmięknie (około 20 min) po czym odstaw w cieple miejsce aby "doszła".
KASZA JĘCZMIENNA:
(ang. barley)

KASZA BULGUR:

KUSKUS:
(ang. couscous)
Pierwotnie powstawał z ziaren pszenicy Durum lecz teraz wyrabia się go z semoliny (mąka z pszenicy Durum) i wody czyli śmiało można by go zakwalifikować do makaronów. Jest tradycyjnie stosowany w krajach afrykańskich takich jak Maroko, Algieria. Zalecany wśród sportowców gdyż ma w sobie dużo białka a stosunkowo mniej błonnika który może powodować uczucie ciężkości. Tradycyjnie kuskus gotuje się na parze ale wystarczy też zalać go wrzątkiem. Dlatego doskonale sprawdza się w sałatkach, nie dominuje potraw lecz jest wspaniałym ich uzupełnieniem. Jak przyrządzić kuskus? Wystarczy wsypać go do naczynia i zalać gorącą wodą 1 cm ponad jego powierzchnię. Zostawić na 5 min by spęczniał (3-krotnie zwiększy swoją objętość). Dla uzyskania bogatszego smaku można go zalać bulionem warzywnym lub mlekiem.
KASZA JAGLANA:
(ang. millet)
Uprawiana była w Chinach już nawet 300 lat temu. To nic innego jak łuskane proso. Ciągle niedoceniona, zyskuje ostatnimi czasy dużą popularność dzięki swojej lekkostrawności (nie zawiera glutenu). Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witaminę E oraz żelazo, miedź, krzem i lecytynę. Kasza jaglana przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe, więc skutecznie walczy ze zgagą. Nadaje się do wszystkiego, zarówno na słodko jak i słono. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs i warzyw. Doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu w daniach azjatyckich, dodatek do zup, a ugotowana na mleku w połączeniu z owocami jest zdrowym i smacznym deserem. Jak ją przyrządzić? Najlepiej wrzucić ją do garnka o grubym dnie i chwile prażyć. Dodać łyżkę masła, odrobinę soli (lub cukru), zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2 i gotować przez około 15 min. (aż wciągnie płyn). Pozostawić pod przykryciem na kilkanaście minut w ciepłym miejscu (koc, piekarnik).
KOMOSA RYŻOWA:
(ang. quinoa)
(ang. quinoa)

AMARANTUS:
(ang. amaranth)

KASZA MANNA:
(ang. semolina, farina)

Odmian kaszy jest oczywiście znacznie więcej, ale chyba tyle Ci wystarczy by zauważyć, ile dobrego mogą one wnieść do naszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i zamiast np. ziemniaków do naszego schabowego dodać łyżkę kaszy. I pamiętaj: dbaj o siebie i swoje zdrowie, bo masz je tylko jedno....
No comments:
Post a Comment