Czy ty też posiadasz w domu małe brzdące plujące warzywami gdy tylko zbliżysz je do ich ust?
Tak? Nie jesteś sama. Moje dzieci to prawdziwi padlinożercy, tylko mięcho się liczy jako posiłek. Tak więc wymyśliłam świetny sposób jak przemycić różnego rodzaju warzywa w kotletach mielonych :)
SKŁADNIKI:
300g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z piersi indyka)
1 marchewka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
pół cebuli (opcjonalnie)
sól morska, świeżo mielony pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
mąka i bułka tarta do obtoczenia
olej roślinny do smarzenia
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw do smaku pieprzem i solą, dodaj pietruszkę i wymieszaj. Uformuj kulki wielkości dłoni i lekko spłaszcz. Obtocz je w mące, nastepnie w roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smarz na złoty kolor. Kotlety odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniaczkami z wody lub z ryżem i sałatką.
SMACZNEGO !!!!
No comments:
Post a Comment