Friday, 29 September 2017

Boeuf Strogonow

To danie stało się dziś wyznacznikiem dobrego smaku i umiejętności kucharskich ponieważ wcale nie tak prosto jest przygotować ten "carski gulasz".

Tak wiec przedstawiam wam "Strogonowa" w wydaniu które zawsze się uda:
   


SKŁADNIKI:

600g mięsa wołowego (najlepiej filet lub rosbeff)

25g masła

maka do oprószenia

1 cebula cienko pocięta

250g pieczarek cienko pociętych

1 łyżka musztardy typu Dijon

400ml bulionu warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka brendy (opcjonalnie)

sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku

posiekana pietruszka do ozdoby


PRZYGOTOWANIE:

Mięso potnij na 0,5-1cm paski. Przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i odstaw na kilka minut. W tym czasie rozpuść masło w rondlu, dodaj cebule i zeszklij ją. Dodaj pieczarki i dalej duś aż zmiękną.
Dodaj musztardę i dobrze wymieszaj by równomiernie wszystko oblepiła. Wlej bulion. Zredukuj go o połowę. W drugim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej mięso aż będzie brązowe z obu stron. Jeśli dodajesz brendy wlej je na chochelkę i podgrzej na ogniu, gdy zacznie dymić (znak ze alkohol się wypala) podpal i natychmiast wlej do mięsa. Smaż jeszcze chwilę aż płomień zgaśnie. Możesz teraz przełożyć mięso do grzybów. Wymieszaj dokładnie, dodaj jogurt rozbełtany z kilkoma łyżkami sosu (by się nie zważył). Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem według uznania. Gdyby sos był za bogaty smakowo wciśnij trochę soku z cytryny. Posyp pietruszką i podawaj z ryżem.

SMACZNEGO!!!!!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger