Friday, 15 December 2017

Filety z dorady w papilotach

Pieczenie w papilotach to coś pomiędzy gotowaniem na parze a duszeniem, świetnie się sprawdza w przypadku małych ryb lub owoców morza. Potrawy tak przyrządzone są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak. Na czym to polega? W folii aluminiowej wyłożonej pergaminem zamyka się szczelnie porcje jaką podamy jednej osobie. Papiloty należy ułożyć na ruszcie, blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika (jeśli wybieramy opcje inna niż ruszt należy podlać papiloty wodą by nie przywarły do dna). Przekonaj się sama jak szybko i łatwo możesz przyrządzić wiele aromatycznych potraw. Poniżej przepis na jedna z nich.




SKŁADNIKI:


4 filety z dorady (ok. 160 g każdy)

12 ząbków pieczonego czosnku (nieobrany czosnek, polany oliwą z oliwek i oproszony solą morska umieść w foli aluminiowej, szczelnie zamknij i piecz w gorącym piekarniku przez ok 5/10 min)

kilka łodyżek świeżego rozmarynu

1 suszone chili (mniej lub więcej w zależności od upodobań)

szczypta soli morskiej

4 łyżki białego wytrawnego wina

100 ml oliwy z oliwek (extra virgin)


PRZYGOTOWANIE:


Nagrzej piekarnik do 220 st C. Dwie folie aluminiowe (ok 60 cm) wyłóż pergaminem i zagnij rogi tak by powstało "pudełeczko z otwartym wieczkiem". Posmaruj środek masłem i ułóż jeden filet w każdym papilocie. Na filety wyciśnij upieczony czosnek (po 6 na każdy), oprósz solą, obsyp rozmarynem, pokrusz chili i podlej winem (po 2 łyżki na każdy). Przykryj drugim filetem i całość skrop oliwą z oliwek (50 ml na każdy). Zamknij szczelnie papilot zaginając rogi (nie może być żadnej przerwy umożliwiającej uciekanie pary). Umieść "paczuszki" na ruszcie i piecz około 8-10 minut. Po tym czasie wyjmij papiloty z piekarnika i serwuj z ulubionymi przystawkami (możesz wyjąć ryby z papilotów lub dla większego efektu zostawić je w środku usuwając wieczko). 

SMACZNEGO!!!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger