Saturday, 16 December 2017

Angielska zupa-krem z porów i ziemniaków

Za oknem zimno, pada śnieg... a co jest najlepsze na mroźne, zimowe wieczory? Oczywiście zupy.
Także dziś możesz zaserwować mój absolutny hit - zupę z pora i ziemniaków którą uwielbia cała moja rodzina. Smakuje nieziemsko i doskonale rozgrzeje po śnieżnych zabawach.


SKŁADNIKI:

3 duże lub 4 mniejsze pory

1 średniej wielkości cebula (obrana i posiekana)

2 średniej wielkości ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)

50 g masła

850 ml bulionu warzywnego

150 ml mleka

sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Pory obierz z wierzchnich liści, odetnij dolne i najbardziej zielone części. Przekrój wzdłuż i pokrój w jak najcieńsze paski. Wypłucz je dokładnie w gorącej wodzie. Odsącz na sicie. W dużym rondlu rozpuść masło i dodaj do niego cebulę, pory i ziemniaki. Dobrze wymieszaj by wszystko pokryło się masłem. Przykryj i duś około 15 min, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj bulion i mleko. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 min. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem. Podgrzej, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj łyżkę słodkiej śmietany i posyp świeżo poszatkowanym szczypiorkiem lub pietruszką.

SMACZNEGO!!!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger