Za oknem zimno, pada śnieg... a co jest najlepsze na mroźne, zimowe wieczory? Oczywiście zupy.
Także dziś możesz zaserwować mój absolutny hit - zupę z pora i ziemniaków którą uwielbia cała moja rodzina. Smakuje nieziemsko i doskonale rozgrzeje po śnieżnych zabawach.
SKŁADNIKI:
3 duże lub 4 mniejsze pory
1 średniej wielkości cebula (obrana i posiekana)
2 średniej wielkości ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
50 g masła
850 ml bulionu warzywnego
150 ml mleka
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pory obierz z wierzchnich liści, odetnij dolne i najbardziej zielone części. Przekrój wzdłuż i pokrój w jak najcieńsze paski. Wypłucz je dokładnie w gorącej wodzie. Odsącz na sicie. W dużym rondlu rozpuść masło i dodaj do niego cebulę, pory i ziemniaki. Dobrze wymieszaj by wszystko pokryło się masłem. Przykryj i duś około 15 min, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj bulion i mleko. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 min. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem. Podgrzej, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj łyżkę słodkiej śmietany i posyp świeżo poszatkowanym szczypiorkiem lub pietruszką.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment