Sunday, 5 November 2017

Szpinak z czosnkiem i orzechami piniowymi

Szpinak mmmm... Mój ci on!!! Pod każda postacią. Dziś w wersji duszonej ze śmietaną. Jeśli wolisz wersję fit śmietanę zastąp jogurtem lub nie dodawaj jej wcale. Z lub bez smakuje wyśmienicie. Idealnie skomponuje się z pieczonymi udekami z kurczaka.




SKŁADNIKI:

ok. 500 gram świeżego szpinaku (porcja na 2 osoby)

łyżka masła

3 ząbki czosnku

2 łyżki orzeszków piniowych

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

100 ml słodkiej śmietany


PRZYGOTOWANIE:

W rondlu rozpuść masło i wrzuć szpinak. Duś pod przykryciem aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i razem podsmażaj jeszcze chwilę. Można podlać wodą gdyby szpinak zaczął przywierać do dna, ale nie za dużo by nie zrobił się wodnisty. Na osobnej patelni bez tłuszczu zrumień orzeszki (uważaj by nie przypalić bo będą gorzkie). Dodaj do szpinaku. Wlej śmietanę, dopraw do smaku solą morską, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj gorący.



SMACZNEGO!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger