Mieszkam w Anglii już ponad 10 lat i jeśli chodzi o pieczone mięsiwa to Anglicy opanowali tę sztukę do perfekcji. Nie ma niedzielnego obiadu czy świąt bez tzw. Roast Dinner. A pieką wszystko: indyki, kurczaki, szynki, baraninę, wołowinę, dzikie ptactwo.... oczywiście do tego podają warzywa przyrządzone na różne sposoby, pieczone ziemniaki i yorkshire puddingi czyli ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku (przepis znajdziecie tutaj) a wszystko polane jest obficie tzw. gravy czyli sosem pieczeniowym. Poniżej moja wariacja na temat pieczonego kurczaka.
SKŁADNIKI:
1 cały kurczak nie większy niż 1.6kg
1 cała cytryna
1 pęczek świeżego rozmarynu
1 pęczek świeżego tymianku
3 cebule
1 główka czosnku (3 ząbki przeciśnij przez praskę - do marynaty)
sól morska i świeżo mielony pieprz
ok 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Cytrynę sparz wrzątkiem i ponakłuwaj nożem ze wszystkich stron. Włóż ją do mikrofalówki na ok 30 sek. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Dno brytfanny wyłóż folia aluminiowa lub papierem do pieczenia i wrzuć cebulę. Do środka kurczaka włóż połowę gałązek rozmarynu i tymianku, wetknij cytrynę i upchaj resztę ziół. Pod skórę na piersiach włóż masło (opcjonalnie). Kurczaka ułóż na cebuli i przykryj szczelnie folia aluminiową. Piekarnik rozgrzej na max. moc (u mnie 240 st C) i piecz w nim kurczaka przez ok 30/40 min. Po tym czasie skręć temperaturę na 200 st C, podlej kurczaka wodą (ok 500 ml), wrzuć czosnek i piecz przez kolejne 30 min. Po tym czasie zdejmij folie aluminiową i oblej kurczaka kilka razy powstałym sosem, pozwoli mu to pozostać soczystym. Piecz kolejne 20/30 min aż skóra będzie ładnie przypieczona a po nakłuciu piersi lub nogi będzie wypływać czysty sok. Pozostała wodę z cebulą i czosnkiem można zmiksować i zagęścić mąką by powstał naturalny sos. Kurczaka pociąć na części i natychmiast podawać z ulubionymi warzywami.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment