Saturday, 30 June 2018

Sigara böreği - czyli tureckie ruloniki nadziewane fetą

Kuchnia turecka kojarzy nam się przede wszystkim z doner kebabem. A jest ona tak bogata, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Cygara to faszerowane serem ciasto filo, które często znajdziemy w składzie tzw. meze - czyli tureckich przystawek serwowanych w barach i restauracjach. Nadzienie może się różnić w zależności od regionu, ale zawsze jest proste w przygotowaniu i mało pracochłonne. Przedstawię wam 2 wersje tej potrawy, oryginalną i wersję FIT.



SKŁADNIKI:

6 arkuszy Yufki (lub ciasta filo)

250g sera feta

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz oraz papryka mielona według uznania

2 żółtka

olej do smażenia

miseczka z wodą


PRZYGOTOWANIE:

Jeśli kupiłaś okrągłe arkusze Yufki to wystarczy pokroić je na trójkąty tak jak pizzę. Z prostokątnymi arkuszami jest trochę zachodu ale można pójść na łatwiznę i pokroić ciasto w prostokąty ;p
W misce rozgnieć widelcem ser feta. Dodaj żółtka, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na dłuższy brzeg cista, zostawiając trochę miejsca przy brzegach, zroluj zakładając brzegi do środka (jak w krokietach). Końcówkę ciasta zamocz w wodzie by się przykleiło i nie rozpadło podczas smażenia. Smaż w głębokim tłuszczu, aż cygara będą złote z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe.


WERSJA FIT

SKŁADNIKI:

6 arkuszy Yufki (lub ciasta filo)

250g sera feta

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

pieprz i papryka mielona wedle uznania

1 żółtko

ziarno sezamu lub czarnuszki

woda w miseczce


PRZYGOTOWANIE:

Jak wyżej tylko nie dodajemy żółtek do farszu. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej cygara i posmaruj roztrzepanym żółtkiem oraz posyp ziarnem. Piecz około 10 min aż ciasto się zarumieni. Podawaj ciepłe.

SMACZNEGO!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger