Kuchnia turecka kojarzy nam się przede wszystkim z doner kebabem. A jest ona tak bogata, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Cygara to faszerowane serem ciasto filo, które często znajdziemy w składzie tzw. meze - czyli tureckich przystawek serwowanych w barach i restauracjach. Nadzienie może się różnić w zależności od regionu, ale zawsze jest proste w przygotowaniu i mało pracochłonne. Przedstawię wam 2 wersje tej potrawy, oryginalną i wersję FIT.
SKŁADNIKI:
6 arkuszy Yufki (lub ciasta filo)
250g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz oraz papryka mielona według uznania
2 żółtka
olej do smażenia
miseczka z wodą
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli kupiłaś okrągłe arkusze Yufki to wystarczy pokroić je na trójkąty tak jak pizzę. Z prostokątnymi arkuszami jest trochę zachodu ale można pójść na łatwiznę i pokroić ciasto w prostokąty ;p
W misce rozgnieć widelcem ser feta. Dodaj żółtka, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na dłuższy brzeg cista, zostawiając trochę miejsca przy brzegach, zroluj zakładając brzegi do środka (jak w krokietach). Końcówkę ciasta zamocz w wodzie by się przykleiło i nie rozpadło podczas smażenia. Smaż w głębokim tłuszczu, aż cygara będą złote z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe.
WERSJA FIT
SKŁADNIKI:
6 arkuszy Yufki (lub ciasta filo)
250g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz i papryka mielona wedle uznania
1 żółtko
ziarno sezamu lub czarnuszki
woda w miseczce
PRZYGOTOWANIE:
Jak wyżej tylko nie dodajemy żółtek do farszu. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej cygara i posmaruj roztrzepanym żółtkiem oraz posyp ziarnem. Piecz około 10 min aż ciasto się zarumieni. Podawaj ciepłe.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment