Pogoda nas rozpieszcza w tym roku, więc nic dziwnego, że gotowanie poszło w odstawkę a na piedestał wspiął się grill. Ja również odkurzyłam swojego i praktycznie co weekend grillujemy w ogrodzie. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej żeby zostało jedzenie niż zabrakło - bo nie wyobrażam sobie wypuścić kogoś z domu głodnym :) Także zazwyczaj zostaje nam mięso, z którym nie wiadomo co zrobić. Znalazłam na to prostą radę - grillowanego kurczaka dodaję do sałatki. Nie musisz od razu rozpalać grilla by ją przyrządzić. Kurczaka można również usmażyć na patelni. Będzie równie smaczny.
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka pokrojone w paski
przyprawa gyros/kebab (do smaku)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
100g sera typu cheddar tartego na grubych oczkach
1 łyżka oleju słonecznikowego
SOS: (wszystkie składniki wymieszaj)
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól morska, świeżo mielony pieprz (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka skrop olejem i wymieszaj dobrze z przyprawą. Odstaw na 20 min do lodówki. Po tym czasie usmaż go na patelni. Pomiń ten krok jeśli przygotowujesz kurczaka na grillu. Do miski wsyp pozostałe składniki. Poczekaj aż kurczak wystygnie i dodaj go do sałatki. Polej wszystko sosem i dokładnie wymieszaj.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment