Ten prosty przepis na langusty idealnie sprawdzi się jako przystawka lub danie typu tapas. Wystarczy dodać tylko świeżą chrupiącą bagietkę, którą będziemy maczać w sosie czosnkowym, nie ma nic lepszego na świecie...
SKŁADNIKI na 2 os:
12 surowych langust w skorupie
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki miękkiego masła
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
ćwiartki cytryn do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Langusty opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ogon każdej langusty natnij od góry (od głowy w dół). Usuń czarne jelito. Masło wymieszaj z natką, czosnkiem i sokiem z cytryny tak by powstała papka. Przypraw solą i pieprzem. Nasmaruj langusty i odstaw do lodówki na 30 min. Rozgrzej patelnię i smaż langusty razem z pozostałym masłem na średnim ogniu przez około 5 min. Podawaj natychmiast udekorowane cząstkami cytryny.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment