Sunday, 4 February 2018

Langusty w sosie czosnkowo-ziołowym

Ten prosty przepis na langusty idealnie sprawdzi się jako przystawka lub danie typu tapas. Wystarczy dodać tylko świeżą chrupiącą bagietkę, którą będziemy maczać w sosie czosnkowym, nie ma nic lepszego na świecie...



SKŁADNIKI na 2 os:

12 surowych langust w skorupie 

sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku (zmiażdżone)

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki miękkiego masła

sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

ćwiartki cytryn do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Langusty opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ogon każdej langusty natnij od góry (od głowy w dół). Usuń czarne jelito. Masło wymieszaj z natką, czosnkiem i sokiem z cytryny tak by powstała papka. Przypraw solą i pieprzem. Nasmaruj langusty i odstaw do lodówki na 30 min. Rozgrzej patelnię i smaż langusty razem z pozostałym masłem na średnim ogniu przez około 5 min. Podawaj natychmiast udekorowane cząstkami cytryny.

SMACZNEGO!!!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger