Sunday, 14 October 2018

Łosoś Chimichurri

Łosoś jaki jest każdy widzi ;p zdrowy, pyszny i można przyrządzić go na wiele sposobów. Dziś zaprezentuje Ci wersję jakiej na pewno nie znasz, a mianowicie z sosem Chimichurri. Sos ten przygotowany na bazie pietruszki i octu winnego pochodzi z Argentyny. Można go spotkać w dwóch odmianach a mianowicie verde - zielony sos, łagodny; oraz rojo (czyt. roho) - sos czerwony, ostry. Bardzo prosty w przygotowaniu, przepyszny, nada się nie tylko do ryb ale także do grillowanego mięsa np. steków wołowych. Zamiast polewać nim mięso lub rybę można również w nim marynować. W moim przepisie idealnie balansuje słodkość marynaty. Spróbuj, na pewno sięgniesz po niego nie raz.




SKŁADNIKI:

600 g filetów z łososia

sól morska, świeżo mielony pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek


Sos Chimichurri:

pęczek natki pietruszki

1/4 szklanki listków oregano 

1/4 szklanki kolendry

2 ząbki czosnku

1 zielona papryczka chili

1 mała cebulka szalotka

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżki czerwonego octu winnego

sól morska i świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Łososia natrzyj solą i pieprzem a z pozostałych składników sporządź marynatę i wysmaruj nią rybę z każdej strony. Ułóż ją w  żaroodpornym naczyniu skórą do góry i zostaw w lodówce na 15 min. Piekarnik nagrzej do 190 st C. i piecz łososia w marynacie ok 18 min. W międzyczasie przygotuj sos. Liście pietruszki oberwij i włóż do blendera dodaj resztę składników i zmiksuj tak żeby zostawić drobne kawałki. Rybę po upieczeniu wyjmij z piekarnika, zdejmij skórę, ułóż na talerzu i polej sosem. 


SMACZNEGO!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger