Łosoś jaki jest każdy widzi ;p zdrowy, pyszny i można przyrządzić go na wiele sposobów. Dziś zaprezentuje Ci wersję jakiej na pewno nie znasz, a mianowicie z sosem Chimichurri. Sos ten przygotowany na bazie pietruszki i octu winnego pochodzi z Argentyny. Można go spotkać w dwóch odmianach a mianowicie verde - zielony sos, łagodny; oraz rojo (czyt. roho) - sos czerwony, ostry. Bardzo prosty w przygotowaniu, przepyszny, nada się nie tylko do ryb ale także do grillowanego mięsa np. steków wołowych. Zamiast polewać nim mięso lub rybę można również w nim marynować. W moim przepisie idealnie balansuje słodkość marynaty. Spróbuj, na pewno sięgniesz po niego nie raz.
SKŁADNIKI:
600 g filetów z łososia
sól morska, świeżo mielony pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos Chimichurri:
pęczek natki pietruszki
1/4 szklanki listków oregano
1/4 szklanki kolendry
2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
1 mała cebulka szalotka
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki czerwonego octu winnego
sól morska i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łososia natrzyj solą i pieprzem a z pozostałych składników sporządź marynatę i wysmaruj nią rybę z każdej strony. Ułóż ją w żaroodpornym naczyniu skórą do góry i zostaw w lodówce na 15 min. Piekarnik nagrzej do 190 st C. i piecz łososia w marynacie ok 18 min. W międzyczasie przygotuj sos. Liście pietruszki oberwij i włóż do blendera dodaj resztę składników i zmiksuj tak żeby zostawić drobne kawałki. Rybę po upieczeniu wyjmij z piekarnika, zdejmij skórę, ułóż na talerzu i polej sosem.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment