Nadchodzi listopad, za oknem robi się coraz zimniej... sezon na zupy uważam za otwarty!!! Jeśli czytasz już jakiś czas mojego bloga, to na pewno wiesz, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju zup. Najlepiej żeby były gęste i kremowe (takie lubią też moje dzieci - nie widzą co jedzą, więc nie ma wybrzydzania). Poniższy przepis na krem z pieczarek to idealny przykład, że gotowanie smacznie i zdrowo nie musi być czasochłonne. Zupę przyrządzisz w niecałą godzinę. Polecam dla każdego grzybowego maniaka.
SKŁADNIKI:
ok 400g pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
1 duża cebula lub 2 małe
3 łyżki masła
100 ml kwaśnej śmietany
} obie śmietany można zastąpić jogurtem naturalnym
50 ml słodkiej śmietany
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dzisiaj można kupić gotowy wywar warzywny w każdym supermarkecie, lecz ja wolę zrobić swój rosół np. w niedzielę i na następny dzień, użyć go jako bazę do innej zupy lub sosu. Tak też zrobiłam w tym przypadku. Bulion podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Pieczarki oczyść ściereczką i zdejmij skórę z kapeluszy. Poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na maśle w dużym rondlu. Gdy zmięknie i delikatnie się zarumieni, dodaj pieczarki. Smaż ok. 15-20min., aż cała woda z nich odparuje i będą mieć złoty kolor. Dodaj przecedzony bulion warzywny oraz obie śmietany rozbełtane najpierw z kilkoma łyżkami zupy. Zmiksuj na gładki krem. Zagotuj i zdejmij z ognia dopraw do smaku. Zupę można podawać samą lub z makaronem albo grzankami.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment