Tuesday, 9 October 2018

Warzywne kaszotto z ziaren bulgur

Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna, oferuje ona doznania pełne subtelnych, delikatnych smaków, aromatów i konsystencji. Nic nie przebije walorów zdrowotnych potraw bezmięsnych, niskotłuszczowych, o dużej zawartości błonnika. Dlatego chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, spróbuj dodać do swojego cotygodniowego jadłospisu dwie, trzy potrawy wegetariańskie. Kuchnia ta bowiem jest całym nowym światem pełnym pysznych i zdrowych dań czekających tylko, aż je odkryjesz. Poniżej przepis na ciekawą wariację włoskiego risotto przy użyciu kaszy bulgur (więcej na jej temat znajdziesz tutaj). Kaszotto zasmakuje nie tylko zagorzałym wegetarianom ale także każdemu kto lubi dobre jedzenie.


SKŁADNIKI:

1 szklanka ziaren bulgur

1 łyżka masła

2 małe cebule drobno posiekane

2 łodygi selera naciowego drobno pokrojone

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

2 zielone papryki pokrojone w kostkę

3/4 szklanki kukurydzy konserwowej

3/4 szklanki mrożonego groszku

2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub innej mieszanki ziół)

pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych bez soli

125ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki sosu sojowego

sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz

sok z 1 cytryny

kawałek sera parmezan, pecorino lub grana padano 


PRZYGOTOWANIE:



Umieść bulgur w misce i zalej wrzącą wodą tak by zakryła ziarno. Zamieszaj i zostaw na ok. 10 min aż cała woda się wchłonie a kasza napęcznieje. W międzyczasie rozpuść masło w garnku, wrzuć cebulę, seler i czosnek, smaż aż warzywa zmiękną, uważając by nie przypalić. Dodaj paprykę, zioła i orzeszki i zalej bulionem warzywnym. Zagotuj po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 8 min od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj bulgur, kukurydzę, groszek, sok z cytryny i sos sojowy, wymieszaj dokładnie. Gotuj dalsze 5 min. Jeśli kaszotto jest za suche, dodaj nieco więcej wody lub bulionu. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do półmiska, oprósz startym serem i natychmiast podawaj. 

SMACZNEGO!!!

2 comments:

  1. Oprócz komosy ryżowej, bulgur to moja ulubiona z kasz :) Danie pyszne, kolorowe i do tego proste w przygotowaniu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. komosę lub kuskus możesz stosować w tym przepisie jako zamiennik bulguru, to samo tyczy się warzyw i orzechów także wariacji jest mnóstwo. Dzięki Doris za 1-szy komentarz :)))

      Delete

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger