Czy wiesz, że pstrąg ma o połowę mniej tłuszczu i 50 kcal mniej niż łosoś? Jest także bogaty w kwasy omega-3, które pomagają nam zachować młodość, przeciwdziałać chorobom i poprawiać nastrój. Pstrąg posiada łagodny smak, dlatego świetnie komponuje się z rożnego rodzaju sosami, takimi jak maślano-cytrynowy czy wytworniejszy, francuski Amandine. A ponieważ, coraz bliżej święta bożonarodzeniowe, więc jest świetna okazja by zaprezentować wam przepysznego pstrąga mojej mamy. Bez niego nie ma Wigilii w moim domu.
SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości pstrągi (wyczyszczone i wypatroszone)
1 łyżka masła
mąka do obtoczenia ryb
2 łyżki płynnego miodu
2 garści posiekanych migdałów i orzechów włoskich
sól morska do smaku
mała ilość oleju do smażenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
1 czubata łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od wielkości ryb)
2 łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE:
Rybę natrzyj solą i obtocz w mące. Na rozgrzanej patelni podsmaż ryby, tak by mąka się zarumieniła, pod koniec smażenia dodaj masło. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Usmażone ryby przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodem oraz obsyp orzechami. Nie przykrywaj. Piecz ryby ok. 10-15 minut (orzechy muszą się przyrumienić). W międzyczasie przygotuj sos. Roztopione masło wymieszaj z sokiem z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Podgrzej. Upieczone pstrągi polej sosem i udekoruj pietruszką.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment