Wednesday, 7 November 2018

Pstrąg w orzechach

Czy wiesz, że pstrąg ma o połowę mniej tłuszczu i 50 kcal mniej niż łosoś? Jest także bogaty w kwasy omega-3, które pomagają nam zachować młodość, przeciwdziałać chorobom i poprawiać nastrój. Pstrąg posiada łagodny smak, dlatego świetnie komponuje się z rożnego rodzaju sosami, takimi jak maślano-cytrynowy czy wytworniejszy, francuski Amandine. A ponieważ, coraz bliżej święta bożonarodzeniowe, więc jest świetna okazja by zaprezentować wam przepysznego pstrąga mojej mamy. Bez niego nie ma Wigilii w moim domu. 



SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości pstrągi (wyczyszczone i wypatroszone)

1 łyżka masła

mąka do obtoczenia ryb

2 łyżki płynnego miodu

2 garści posiekanych migdałów i orzechów włoskich

sól morska do smaku

mała ilość oleju do smażenia

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

1 czubata łyżka masła

sok z 1 pomarańczy

sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od wielkości ryb)

2 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

Rybę natrzyj solą i obtocz w mące. Na rozgrzanej patelni podsmaż ryby, tak by mąka się zarumieniła, pod koniec smażenia dodaj masło. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Usmażone ryby przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodem oraz obsyp orzechami. Nie przykrywaj. Piecz ryby ok. 10-15 minut (orzechy muszą się przyrumienić). W międzyczasie przygotuj sos. Roztopione masło wymieszaj z sokiem z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Podgrzej. Upieczone pstrągi polej sosem i udekoruj pietruszką.


SMACZNEGO!!!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger