Saturday, 1 December 2018

Chleb orkiszowy na zakwasie

Krojenie świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego chleba a potem zjadanie go z masłem i solą to jedna z niewielu przyjemności tego świata, której nie potrafię sobie odmówić. Odkąd mieszkam na "Wyspach", tęsknota do pachnącego, chrupkiego chleba wezbrała na mocy, gdyż nawet lokalne piekarnie nie dorównują polskim wypiekom. Wiadome jest natomiast od dawna, że chleb niestety nie pomaga nam w ujarzmianiu kalorii, zwłaszcza ten z białej mąki. Lecz czy zdrowe odżywianie wiąże się z rezygnacją z tych małych przyjemności? Okazuje się, że niekoniecznie. A gdybym Ci powiedziała, że piecznie chleba w zaciszu własnego domu to wcale nic trudnego? Otóż to! Chleby piekę już trochę czasu, lecz zawsze używałam do tego drożdży spożywczych. Wczoraj upiekłam mój pierwszy chleb na własnoręcznie wychodowanym, ekologicznym zakwasie (jak go wyhodować? - zapraszam na Blog Ani - dowiecie się tu, że nie taki zakwas straszny...). Nie będę zaprzeczać, że hodowanie własnego zakwasu jest zajęciem, które zajmuje trochę czasu i z pewnością może zniechęcić osoby zabiegane, pracujące na kilka etatów. Jednak uważam, że jeśli potrafisz wygospodarować chwilę czasu by się za to zabrać, to na pewno się to opłaci. A zakwas raz dobrze wyhodowany będzie Ci służył do pieczenia wiele lat. Poniższy przepis również inspirowany był przepisem z bloga DomowejRoboty, lekko go jednak zmodyfikowałam by chleb wyszedł taki jak lubimy.




SKŁADNIKI:




450g mąki orkiszowej


50g mąki żytniej typ 720


350ml wody


1 łyżka syropu klonowego


szczypta soli morskiej


poł szklanki ziaren słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego




PRZYGOTOWANIE:


Zaczyn:


W dużej misce wymieszaj ze sobą drewnianą łyżka zakwas żytni, 250g mąki orkiszowej i 250ml wody. Miskę przykryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 10h (najlepiej przez noc).


Ciasto:


Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki orkiszowej i żytniej, wodę wymieszaną z łyżką syropu, sól i ziarna. Jeśli zaczyn nam nie wyrósł przez noc można go uratować dodając łyżeczkę suchych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj (ręcznie lub w mikserze z hakiem). Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub otrębami (by chleb można było łatwo wyjąć). Wyrównaj. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 4h, jeśli dodane zostały drożdże zajmie to mniej czasu).


Pieczenie:


Po wyrośnięciu chleb posmaruj wodą i obsyp ulubionymi ziarnami lub mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C (bez termoobiegu) i piecz ok 45-50 min. Po upieczeniu, wyjmij chleb z formy i wystudź.



po wyrośnięciu
po upieczeniu



SMACZNEGO!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger