Włoska ricotta to ser trochę przypominający nasz twaróg i dlatego świetnie się sprawdza w kuchni. Jest składnikiem wielu ciast, klusek, nadzień itp. Baci z włoskiego oznacza pocałunek, także dziś zaprezentuję Wam serowe całuski, alternatywę dla tradycyjnych pączków. Moje dziewczyny uwielbiają jak przyrządzam te pyszne kuleczki i rzadko kiedy zostają na następny dzień.
SKŁADNIKI:
200g serka ricotta
2 jajka
75 g mąki bezglutenowej (np. ryżowej) - można dodać trochę więcej gdyby kulki się bardzo kleiły
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
0,5 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
olej do smażenia
2 łyżki brązowego cukru + cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ser utrzyj z jajkami, dodaj cynamon, cukier puder, wanilię i sól. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Pokryj swoje ręce mąką i utwórz kuleczki wielkości środka swojej dłoni. Gdyby ciasto bardzo się kleiło można nakładać je łyżką od razu na rozgrzany olej. Smaż kuleczki w średniej temperaturze, przewracając je na drugą stronę gdy się zarumienią. Kulki odsącz na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe obtocz z każdej strony w brązowym cukrze a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment