Saturday, 12 January 2019

Baci di Ricotta

Włoska ricotta to ser trochę przypominający nasz twaróg i dlatego świetnie się sprawdza w kuchni. Jest składnikiem wielu ciast, klusek, nadzień itp. Baci z włoskiego oznacza pocałunek, także dziś zaprezentuję Wam serowe całuski, alternatywę dla tradycyjnych pączków. Moje dziewczyny uwielbiają jak przyrządzam te pyszne kuleczki i rzadko kiedy zostają na następny dzień. 





SKŁADNIKI:

200g serka ricotta

2 jajka

75 g mąki bezglutenowej (np. ryżowej) - można dodać trochę więcej gdyby kulki się bardzo kleiły

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka cukru pudru

0,5 łyżeczki pasty waniliowej

szczypta soli

olej do smażenia

2 łyżki brązowego cukru + cukier puder do posypania


PRZYGOTOWANIE:


Ser utrzyj z jajkami, dodaj cynamon, cukier puder, wanilię i sól. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Pokryj swoje ręce mąką i utwórz kuleczki wielkości środka swojej dłoni. Gdyby ciasto bardzo się kleiło można nakładać je łyżką od razu na rozgrzany olej. Smaż kuleczki w średniej temperaturze, przewracając je na drugą stronę gdy się zarumienią. Kulki odsącz na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe obtocz z każdej strony w brązowym cukrze a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!! 

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger