Friday, 20 November 2020

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Przepraszam Was bardzo za tak długą przerwę w publikowaniu, ale niestety czasami tak jest że się po prostu nie chcę. Ostatni czas obfitował w dużo niespodzianek i niestety nie mogłam się poświęcić temu co lubię najbardziej. Musiałam zadbać o zdrowie nie tylko swoje, ale i moich bliskich i z racji powyższego całkowicie zmieniłam dietę. Jem bardzo mało mięsa, głównie królują ryby, czasem kurczak. Odrzuciłam wszystkie potrawy smażone i z dużą ilością węglowodanów. Dziś przepis na przepyszny, lekki i bezmięsny makaron pełnoziarnisty który polubiłam niezmiernie i tuż obok ryżu brązowego oraz kaszy jęczmiennej jest częstym gościem na moim stole. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje...




SKŁADNIKI:

1/2 kostki sera feta (około 100g)

5 łyżek oliwy z oliwek 

2 łyżeczki octu z czerwonego wina

1/4 łyżeczki suszonego oregano

pół łyżeczki suszonego, kruszonego chili

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

ok. 250 gram makaronu pełnoziarnistego np. Farfalle

ok. 200 gram świeżego szpinaku

1/4 szklanki orzeszków piniowych


PRZYGOTOWANIE:


W dużym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al dente. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, chili, oregano oraz szpinak. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut po czym dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj odcedzony makaron, pokruszony ser feta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na osobnej, suchej patelni stostuj orzechy piniowe i posyp nimi makaron przed podaniem.


SMACZNEGO!!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 LEJDI - MARMOLEJDI , Blogger