Przepraszam Was bardzo za tak długą przerwę w publikowaniu, ale niestety czasami tak jest że się po prostu nie chcę. Ostatni czas obfitował w dużo niespodzianek i niestety nie mogłam się poświęcić temu co lubię najbardziej. Musiałam zadbać o zdrowie nie tylko swoje, ale i moich bliskich i z racji powyższego całkowicie zmieniłam dietę. Jem bardzo mało mięsa, głównie królują ryby, czasem kurczak. Odrzuciłam wszystkie potrawy smażone i z dużą ilością węglowodanów. Dziś przepis na przepyszny, lekki i bezmięsny makaron pełnoziarnisty który polubiłam niezmiernie i tuż obok ryżu brązowego oraz kaszy jęczmiennej jest częstym gościem na moim stole. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje...
SKŁADNIKI:
1/2 kostki sera feta (około 100g)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu z czerwonego wina
1/4 łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego, kruszonego chili
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
ok. 250 gram makaronu pełnoziarnistego np. Farfalle
ok. 200 gram świeżego szpinaku
1/4 szklanki orzeszków piniowych
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al dente. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, chili, oregano oraz szpinak. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut po czym dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj odcedzony makaron, pokruszony ser feta i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na osobnej, suchej patelni stostuj orzechy piniowe i posyp nimi makaron przed podaniem.
SMACZNEGO!!!
No comments:
Post a Comment