Jak już wcześniej wspominałam, Yorkshire pudding jest podawany na Wyspach Brytyjskich jako dodatek do pieczeni. W czasach wiktoriańskich był znany jako posiłek biedaków ze względu na mała ilość składników i prostotę wykonania. Dziś każdy Brytyjczyk nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego przepysznego dodatku, który idealnie sprawdzi się jako zamiennik pieczonych ziemniaków czy klusek. Polecam.
(wychodzi 8 dużych lub 12 mniejszych puddingów)
140 g mąki pszennej
4 jajka
200 ml mleka
kilka łyżek oleju roślinnego
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik do 220 st C. Blaszkę do muffinek/babeczek skrop olejem roślinnym (do 1/5 wysokości każdego otworu) i wsadź do nagrzanego piekarnika by się dobrze rozgrzał. Roztrzep jajka i dodaj je do miski z przesianą mąką, dobrze rozprowadź by nie było grudek. Powoli wlej mleko dalej mieszając aż masa będzie zupełnie gładka. Dopraw solą i pieprzem i przelej do dzbanka (z dziubkiem dla łatwiejszego napełnienia foremek). Wyjmij rozgrzaną blaszkę z piekarnika i ostrożnie napełnij każdą foremkę ciastem do 3/4 wysokości, staraj się nalewać ciasto równomiernie, by puddingi były mniej więcej tej samej wielkości. Piecz przez ok. 20-25 min aż puddingi urosną i sie zarumienią. Podawaj od razu lub wystudź i zamróź (mogą pozostawać w zamrażarce do 1 miesiąca).
A tak wygląda typowy angielski obiad niedzielny - głodny od stołu nie odejdziesz ;-p
*zdjęcie przykładowe pobrane z Internetu
SMACZNEGO!!!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
ReplyDelete